TÉMÁK, Kategóriák

Útmutató idős betegek kezeléséhez

629
HOZZÁSZÓLÁS:
vernyomas-meres-orvos-2

Képünk illusztráció

Vannak idős emberek, akik teljesen képtelenek arra, hogy maguk vegyék be a gyógyszereiket, ilyen esetben a hozzátartozóra vagy gondozóra van utalva a beteg:

∼ Idős betegek kezelése esetén ügyelni kell arra, hogy a beteg megértse az ajánlott gyógyszer dózisátt, a bevétel módját, és meg kell győződni arról, hogy az adagokat esetleg nem kétszer veszi be (netán elhagyja).

∼ Helytelen, ha sokféle tabletta, kapszula van az idős ember keze ügyében. Bölcs dolog, hogy ha az orvos, amikor új gyógyszert ír fel például álmatlanság ellen, elkéri az idős betegtől az előzőleg felírt, de nem megfelelőnek bizonyult megmaradt gyógyszert.

Idős korban a gyógyszeres kezelés általános elve, hogy az idős ember nem a kora, hanem a betegsége miatt beteg. A legelső tennivaló a helyes diagnózis, vagy gyakrabban a diagnózisok felállítása.

Az orvos nem képes egyszerre mindegyik betegséget meggyógyítani és minden tünetet egyidejűleg kezelni. Ilyenkor mindig számításba kell vennünk a gyógyszerinterakció lehetőségét, mivel több gyógyszer, egyidejűleg, fokozhatja vagy ronthatja egymás hatását.

∼ A kórelőzmény felvételénél közvetlenül rá kell kérdezni arra, hogy nem mutatkozott-e az idős betegnek korábban valamilyen gyógyszer iránt érzékenysége? A kumulatív hatás jelentőségére is gondolni kell és fokozott óvatossággal kell eljárnunk, ha a gyógyszer bomlása és kiürülése valamilyen ok folytán akadályozott. Ha lehetséges, csak egyfajta gyógyszert adjunk, ha erre nincs mód, a különböző gyógyszerek kölcsön hatásainak lehetőségét mérlegelni kell.

Alapelvként le kell szögezni, hogy sohasem szabad a gyógyszeres kezelést pótszernek tekinteni, és a segítő tanácsadás helyett vagy az idős ember életmódjának módosítási kísérlete helyett alkalmazni. A gyógykezelés sikere igen gyakran a betegnek az orvosba vetett bizalmán, és az orvos és beteg közötti kapcsolaton múlik.

Előfordulhat, hogy nem mindegyik beteg problémáit oldják meg a gyógyszerek. Gyakran inkább a szociális és nem fizikai betegség a fő probléma, és a szociális gondozás fontosabb a gyógyszernél. Kedvezőtlen szociális tényezők növelhetik a gyógyszerigényt. Ha az egyedüllét megszűnik, táplálékáról gondoskodnak, segítőkészséget tanúsítanak és a beteg biztonságérzetét fokozzák, csökken a gyógyszerszükséglet.

Az orvos kötelessége:

  • a nehézségeket előre látni,
  • a hozzátartozókat előkészíteni,
  • és a beteg bizalmát a végsőkig fenntartani.

A gyógyszerek alkalmazását mindig össze kell kapcsolni az idős beteg mentális állapotának és szociális körülményeinek rendezésével, hiszen csak így érhető el megfelelő eredmény a gyógyulásban/javulásban.

629
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]