TÉMÁK, Kategóriák

Mit mond a gerontológia az öregedés befolyásolásának lehetőségéről?

604
HOZZÁSZÓLÁS:

A gerontológia az öregedéssel foglalkozó tudomány. A világszerte folyó gerontológiai kutatások közül a legjelentősebbnek tarthatóak azok a vizsgálatok, amelyeknek célja, hogy az öregedés folyamatát befolyásolják, és ily módon az idős korúak életét minőségileg javítsák. oregedes-ellen

Mai tudásunk alapján az öregedés folyamatát három irányból tudjuk befolyásolni:

  1. Az öregkorban gyakori megbetegedések (pl.: szív- és érrendszeri panaszok, ízületi bántalmak) korai felismerése és kezelése útján

    A különböző betegségek ugyanis idő előtti öregedést eredményeznek. A betegségek korai felismerését szolgálják a különböző szűrővizsgálatok. Az orvostudomány fejlődése következtében számos megbetegedés kifejlődése meggátolható megfelelő gyógyszeres kezeléssel. Ráadásul az élet minőségének a javítását a betegségek korai kezelésével elérhetjük! Ez lehetőséget ad az aktív, produktív élettartam meghosszabbítására.
  2. A másik lehetőség az öregedés befolyásolására, hogy az öregedést előidéző ok kifejlődését gátoljuk meg ⇒
    Alapkutatások végzésével megállapítható, hogy mi okozza a kor előrehaladtával növekvő sérülékenységet. Ily módon lényegesen megnövelhetnénk az átlagos élettartamot.
  3. A harmadik lehetőség, hogy az öregedést a patogenezis (valamilyen betegség fejlődése), kórfejlődés szintjén befolyásoljuk
    Ez alatt azt értjük, hogy a szervezetben idős korban megjelenő élettani, biológiai változások kifejlődését ‘kíséreljük meg meggátolni, illetve azok kifejlődése esetén az elváltozások visszafejlesztésére törekszünk.

A mai biológiai és gerontológiai kutatások számos eredménye arra utal, hogy csak néhány mechanizmus felelős a korral összefüggő változások kialakulásáért!

Ezek közül a legfontosabbakat emeljük ki:

A keresztkötések növekvő száma:

Az öregedés során kutatók rámutattak, hogy a ribonukleinsav (RNS) mennyisége csökken, a dezoxiribonukleinsavban (DNS) keresztkötések képződését írják le.

Keresztkötéseket a szervezetben mindenkor jelenlevő, úgynevezett keresztkötő ágensek hoznak létre, például aldehidek, szabad gyökök, dibázikus savak stb. Keresztkötések fiatal korban is vannak a szervezetben, de az életkor előrehaladásával a számuk növekszik.

A keresztkötések következtében nem tudnak a molekulák szabadon mozogni, és így nem képesek feladatukat a szervezetben teljesíteni. Miután öregkorban a keresztkötések száma megnő, ez lelassítja a szervezet működését.

A szabad gyökök:

Újszerű felfogás, hogy a szabad gyökök keletkezésének jelentősége van az öregedésben.

Ezek az oxidációs és redukciós folyamatok során szabadulnak fel, szabad elektron jelenlétének köszönhetik reakcióképességüket. Szabad gyökök képződését megakadályozhatjuk antioxidánsok adásával, ilyenek a szervezetben magában is találhatók, sokszor azonban a szükségesnél kisebb mennyiségben (például E- és C-vitamin).

A táplálkozási tényezőknek is komoly szerepük van az öregedésben!

Megállapították, hogy az energiaszegény táplálékon tartott patkányok jóval hosszabb ideig éltek, mint a jól táplált állatok.

Kísérletekkel bebizonyították, hogy ha az energiabevitelt 50%-kal korlátozzuk és egyidejűleg elegendő mennyiségben adunk alapvető tápanyagokat, az állatok élettartama mintegy 200 nappal meghosszabbodik és 30 hónapig élnek.

Az immunszisztéma komoly szerepet játszik a szervezetnek a környezethez való alkalmazkodásában!

Vizsgálatok, valamint irodalmi adatok alapján megállapítható, hogy idős korban az immunrendszer működése jelentősen csökken. Az öregkorban gyakori megbetegedések egy része pedig közvetlenül összefügg az immunrendszerrel!

604
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]