TÉMÁK, Kategóriák

A fokhagyma fogyasztásának előnyei

567
HOZZÁSZÓLÁS:

A természetgyógyászok a fokhagymát valóságos csodaszernek tartják, és az asztmától az ízületi gyulladásig tucatnyi különböző betegség és panasz ellen használják. Mindez nem puszta kuruzslás: A fokhagymagumó antivirális és antibakteriális hatása tudományosan bizonyított tény!

A fokhagyma nyersen fogyasztva csökkenti az orrdugulást, és enyhíti a meghűléses betegségek egyéb tüneteit. Gyógyhatása a benne levő kénvegyületeknek köszönhető – ugyanazoknak, amelyek a hagyma összezúzásakor jellegzetes, átható szagot árasztanak.

Vitatott kérdés, hogy a fokhagyma főve is kifejti-e ugyanazt a jótékony hatást, mint nyersen, ugyanis a főzés során sok illékony vegyület eltávozik belőle.

Több vizsgálatban is kimutatták, hogy a fokhagyma vegyületei közvetett módon jót tesznek a szívnek:

  • Csökkenthetik a vérnyomást,
  • a májban termelődő koleszterin mennyiségét,
  • a vér koleszterinszintjét,
  • és növelhetik a vérben a kedvező hatású, nagy sűrűségű zsírszállító fehérjék (lipoproteinek) szintjét.

Németországban pl. előszeretettel használnak fokhagymából gyártott “gyógyszert” a koleszterinszint csökkentésére, de a szárított fokhagyma-készítményeknek is van némi vérnyomás- és vér-koleszterinszint-csökkentő hatásuk.

A fokhagyma segíthet gátolni a véralvadást, illetve meggyorsítani a vérrögök felszívódását, de e hatás észleléséhez a szokásosnál jóval nagyobb mennyiséget (legalább napi 10 gerezdet) kellene belőle fogyasztani.
A nyers fokhagyma ajánlott napi adagja egyébként 4 g, ami 1-2 kis gerezdnek felel meg… A szárított fokhagyma-készítményeknek is van némi vérnyomás- és vér-koleszterinszint-csökkentő hatásuk.

Tudta, hogy 1991-ben Santungban (Kínának az a tartománya, ahol a világon a legmagasabb a gyomorrákos megbetegedések aránya) statisztikai felmérést végeztek, amelyből a kutatók azt a következtetést szűrték le, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása némi védelmet nyújthat a betegséggel szemben?! – Mindazonáltal egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a sok fokhagymát fogyasztókat kevésbé fenyegetné a rák.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a fokhagymát a legtöbben csupán azért kerülik, mert bűzössé teszi a leheletet. Néha azonban allergiás reakciót, illetve az arra hajlamosaknál migrénes rohamot is kiválthat, érintése pedig ingerelheti és gyulladásba hozhatja a bőrt!

Miért lehetne népszerűbb a fokhagyma az idősebb lakosság körében? Tudja meg a választ most! >>>

567
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]